مقدمه:
با افزایش روز افزون جمعیت و نیروی کار جوان در سطح کشور و عدم وجود فرصتهای شغلی مناسب و اشتغال کاذب و غیر تولیدی ایجاب می کند که یک سری کارهای تولیدی در جامعه ایجاد شود که یکی از زمینه های کاری مناسب برای تولید کار در صنعت شیلاتی می باشد که هم باعث اشتغالزایی برای جوانان و هم کمک به صادرات و شکوفایی کشور خواهد شد. بخش توسعه علوم شیلاتی نیازهای خود را شناسایی و برای یافتن بهترین راهکار در جهت نیل به خودکفایی کشور آن را سوق می دهد که یکی از این اهداف تولید و پرورش ماهیان زینتی می باشد.
به دلیل توسعه فناوری، ماشینی شدن زندگی و نیاز روز افزون انسان شهرنشین به آرامش و مواهب خدادادی در طبیعت، تولید، تکثیر، پرورش و نگهداری ماهیان آکواریومی و گیاهان آبزی در محیطهای مصنوعی، منازل، واحدهای آموزشی، ادارات، پارکها، مطب پزشکان، باغ و حش ها و ... بیش از پیش ضرورت می یابد.
استفاده از آکواریوم در ایران در تمدن های گذشته صورت می گرفته است ولی به کارگیری سیستم آکواریوم در ایران بر اساس موجود به معنای امروزی از سال 1352هـ ش شروع شده که در سالهای 1355 تا 1360 هـ ش این فعالیت به اوج خود رسیده است از آکواریوم می توان به منظور انجام مطالعات علمی، پنتیکی، انواع مطالعات زیست شناختی بهره گرفت. در بین علاقمندان به آکواریوم در سالهای اخیر از هر طبقه ای اعم از اساتید دانشگاهها، دانشجویان، کارمندان و ... وجود دارد توسعه این حرفه به دوراندیشی مسئولان دلسوز این سرزمین و شکوه و عظمت ایران و ایرانی را می طلبد.
پیشگامان آکواریوم
اگر چه اطلاعات دقیقی در مورد نگهداری انواع ماهی بصورت تزئینی توسط انسان در دست نیست با وجود این می توان گفت که از هزاران سال قبل در چین ماهیها را بعنوان یک حیوان خانگی نگهداری می کردند. اولین کتاب درباره ماهی بنام کتاب ماهیهای قرمز در قرن شانزدهم میلادی توسط Changchi-en نگاشته شده که بیشتر در مورد زیبایی این نوع ماهیها و عکس العملشان نسبت به تغییرات حرارت بحث نموده است.
- اولین آکواریوم عمومی در سال 1853 در شهر لندن پایتخت انگلستان گشایش یافت و یکسال بعد از آن، کتابی بعنوان نگهداری آکواریوم در منزل توسط موسس آکواریوم عمومی لندن بنام فلیپ به رشته تحریر درآمد.
- اولین سری ماهیهای زنده استوایی در سال 1863 به اروپا صادر گردید.
- اولین ماهی که صادر شد ماهی بهشتی بنام Mocropodus opercularis که ماهی بسیار زیبا و مقاوم بوده است.
- اولین پمپ که در آکواریوم به کار برده شد در سال 1860 در آکواریوم عمومی پاریس بود.
- اولین بار جمع آوری ماهیهای زینتی و طبقه بندی و تکثیر آنها توسط آلمانها انجام شد.
اختصاصات ظرفیت آکواریوم
ظرفیت آکواریوم را باید به نسبت تعداد گونه مورد علاقه خود انتخاب نمود، تراکم بیش از اندازه ماهی در آکواریوم بعلت بوجود آمدن پس مانده های غذایی و ازدیاد فضولات ماهی موجب کمبود اکسیژن و سریع آلوده شدن آب آکواریوم می شود. فضولات ماهی در آب آکواریوم تولید آمونیوم نموده و در محیط با فعل و انفعالات شیمیایی تولید سم می نماید که باعث مرگ ماهیان زینتی در آکواریوم می شود.
با عنایت به ظرفیت هر آکواریوم و توجه به این نکته که ماهیان از لحاظ رفتاری دارای گونه های مختلف صلح جو، پرخاشگر و تهاجمی می باشند، قرار دادن آنها در یک آکواریوم مشکلات مهمی را برای صاحب آکواریوم بوجود خواهد آورد، رعایت این نکته توصیه جدی می شود و باید توجه داشت که چرخه زندگی در آکواریوم فعالیتی بیولوژیکی محسوب می شود. از اینرو رعایت تعادل بین گیاهان آبزی و ماهیان زینتی در محیط آکواریوم ضروری می نماید.
در زمانیکه محیط آکواریوم بصورت طبیعی یا مصنوعی روشن می باشد، گیاهان تولید اکسیژن می کنند و زمانیکه محیط تاریک می شود، گیاهان مصرف کننده اکسیژن می شوند. بدین ترتیب، عدم تعادل تراکم ماهی و گیاه آبزی باعث کمبود اکسیژن در آب آکواریوم می شود که در صورت زیاد بودن تراکم گیاهان آبزی آکواریوم، خصوصاً در هنگام تاریکی خطر جدی از جهت کاهش اکسیژن ماهیان آکواریوم را تهدید می کند. همچنین باید توجه داشته باشیم که ماهیان زینتی به دو صورت زنده زا و تخم ریز تکثیر می شوند، لذا ممانعت از قرارگیری توام آنها در یک آکواریوم ضروری است.
عوامل اصلی در نگهداری یک آکواریوم:
پس از تهیه آکواریوم و تامین وسایل مورد نیاز اولیه که برای نگهداری و حفظ سلامت ماهیان آکواریومی ضرورت دارد. توجه و رعایت برخی از نکات باعث داشتن ماهیان زیبا و شاد می شود، که رضایت هر بیننده ای را به خود جلب می نماید. این عوامل عبارتند از:
1- اکسیژن کافی
اکسیژن مورد نیاز ماهیان زینتی را بایستی توسط گیاهان آبزی و تهویه مداوم آب آکواریوم بوسیله پمپ هوا و بطور همزمان تامین کرد، کمبود اکسیژن خطرناکترین عاملی است که باعث تلفات سریع ماهی در آکواریوم می شود. عواملی که درتامین اکسیژن بطور مستقیم دخالت دارند عبارتند از:
- تعداد ماهی در آکواریوم:
هر چه تعداد ماهی در آکواریوم زیادتر باشد، تولید اکسیژن نیز در آن بهمان نسبت بایستی بیشتر باشد. اکثراً هر جفت ماهی به حدود 20 الی 50 سانتی متر مربع از وسعت آکواریوم نیاز دارد البته این مقدار به اندازه ماهی نیز بستگی دارد، مثلاً ماهی گوپی در حدود 20 سانتی متر به فضای آکواریوم نیاز دارد، در حالیکه ماهی شمشیری بزرگ در حدود 50 سانتی متر فضا نیاز دارد. یک ماهی 9 سانتی متری در حدود 65 سانتیمتر فضا نیاز دارد، دراین فضای محدود ماهیها زنده هستند و برای رشد و نمو به سه برابر این فضا نیاز دارند.
- سطح آب آکواریوم
یکی دیگر از عوامل تولید اکسیژن، سطح آب آکواریوم است که هر چه سطح آب آکواریوم در مجاورت بیشتر هوا باشد، میزان تبادلات گازی و در نتیجه اکسیژن محلول در آب افزایش خواهد یافت. زیاد بودن سطح آب توانایی جذب اکسیژن هوا توسط ماهیها را در موقع قطع برق و کم شدن اکسیژن محلول در آب زیادتر خواهد کرد.
- گیاهان آبزی
یکی از مهمترین عوامل تامین اکسیژن آب آکواریوم گیاهان آبزی هستند که در مقابل تابش نور خورشید یا نور مصنوعی با عمل فتوسنتز تولید اکسیژن در محیط آبی می کنند.
2- نور کافی
گیاهان و ماهیها مانند اکثر موجودات زنده برای رشد و نمو و سلامت خود احتیاج به نور دارند. بیشتر گونه های ماهیان زینتی می توانند در نور کم سالم و زنده بمانند ولی رشد و نمود و تولید و مثل آنها ممکن است بطور طبیعی انجام نشود زمانی که گیاه آبزی در داخل آکواریوم وجود ندارد، باید آکواریوم روزانه چندین ساعت در معرض تابش نور قرار گیرد.
بنابراین همواره بایستی آکواریوم در جایی قرار گیرد که روزانه باندازه کافی نور خورشید بطور غیر مستقیم به آن بتابد. در صورت استفاده از نور مصنوعی آکواریوم را در هر نقطه ای از اتاق می توانیم قرار دهیم، اما در موقع تاریکی مطلق، روشن کردن ناگهانی چراغ باعث ناراحتی ماهیها می شود و گاهی اوقات در اثر روشن شدن ناگهانی چراغ ماهیها از آکواریوم به بیرون پریده و باعث مرگ و میر خود می شوند.
3- درجه حرارت
اغلب مردم فکر می کنند که ماهیان زینتی باید در درجه حرارت بالا نگهداری شوند، ولی بعلت اینکه برخی گونه های ماهیان زینتی جزو گونه های مناطق غیر استوایی و یا معتدل محسوب می شوند، نگهداری همه ماهیها در یک درجه حرارت یکسان کار درستی نمی باشد. ماهیها می توانند 5 تا 6 درجه تغییر حرارت را در حالت طبیعی و یا بصورت تغییرات طبیعی تحمل نمایند و بعلت اینکه در طبیعت در شبها دمای آب حداقل چند درجه از روز کمتر می شود، این تغییر درجه حرارت تاثیر ناگواری بر روی ماهیها، حتی ماهیهای باردار و یا تخم دار و نیز تخمها و نوزادهای آنها نخواهد داشت.
بطور کلی افزایش درجه حرارت آب از حد مجاز خطرناکتر از کاهش آن می باشد، زیرا با افزایش درجه حرارت بهمان نسبت از اکسیژن محلول در آب کاسته خواهد شد. بطور کلی درجه حرارت لازم برای نگهداری ماهیان زینتی بین 22 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد.
4- بهداشت آکواریوم
آکواریوم در صورت تمیز و سالم بودن باعث لذت بیشتر آبزیان درون خود است. تمیز بودن آکواریوم و سلامت ماهیها تا حدودی لازم و ملزوم یکدیگر می باشند. مواد زائد غذایی حاصله از تغذیه غیر صحیح، تابش بیش از حد نور، تهویه نامناسب و عدم دقت کافی درگزینش و به کار بردن آنچه که بایستی در داخل آکواریوم قرار گیرد، باعث اختلال در کار آکواریوم و خراب شدن آب و نامساعد شدن محیط زیست ماهیها و سرانجام آماده شدن محیط برای رشد و نمو انگلها، میکروبها و سایر عوامل بیماریزا و در نتیجه از بین رفتن ماهیها می شود.
5- تغذیه صحیح
تغذیه صحیح اثر بسیار مطلوبی در سلامت ماهیها و مقاومت آنها در برابر انواع بیماریها و انگلها دارد. هر چه شرایط داخل آکواریوم بهتر باشد، ماهیها سالمتر بوده و در برابر بیماریها مقاومتر خواهند بود. هر ذره از مواد غذایی زائد در داخل آکواریوم می تواند باعث رشد و نمو عوامل ناخواسته و در نتیجه آلوده شدن آب گردد. این مواد نه تنها باعث رشد و نمو میکروبها و فیتوپلانکتونها را تسریع می کند، بلکه باعث رشد و نمو قارچها و سایر عوامل آلودگی زاد می گردند.
در تغذیه ماهیها بایستی دقت کافی بعمل آید تا پس از چند دقیقه هیچگونه غذای زائدی در کف آکواریوم باقی نماند. اگر به ماهی کمتر از نیازش غذا داده شود بهتر از این است که آنقدی به آن غذا داده شود که نتوانند بخورند و در کف آکواریوم جمع شود و باعث رشد و نمو باکتریها گردد.
هدف طرح:
هدف از اجرای طرح ایجاد یک کارگاه تولید ماهیان زینتی به ظرفیت 50000 قطعه بچه ماهی در سال می باشد.
مهمترین اهداف طرح عبارتند از:
1- تولید 000/200 قطعه بچه ماهی زینتی با ارزش بیش از 4/1 میلیارد ریال
2- اشتغالزایی و ایجاد کار مناسب برای 5 نفر بطور مستقیم کل مشتکل از 4 کار گروه و 1 سرمایه گذار
3- توسعه فرهنگ آبزی پروری در سطح منازل و اشتغال کلیه اعضای خانواده با آبزی پروری
4- استفاده بهینه از اوقات فراغت جوانان
5- ایجاد زمینه مناسب برای تولید بچه ماهی برای بازارهای خارجی و داخلی
دلایل اجرای طرح:
1- اشتغالزایی
2- وجود افراد با سلیقه در امر پرورش ماهیان زینتی
3- وجود بازار مناسب در استان جهت عرضه ماهیان زینتی
4- عدم نیاز به زمین زیاد و مکانهای سرپوشیده و بزرگ
روش پرورش:
روش تکثیر و پرورش برای ماهیان زینتی به صورت زنده زایی و تخم گذاری ماهی ها صورت می گیرد. اگر شرایط زیستی برای ماهی ایجاد شود این تکثیر دو تا سه بار در سال تکرار می شود که بعد از ماهیها تازه متولد شده نیاز به مراقبت شدید و نیاز به یک تغذیه حساب شده دارند که بتوانند به خوبی رشد کرده تا به سایز بازاری برسد.
هزینه های ثابت طرح یک میلیون قطعه ای
ردیف
|
نوع کالا خدمات
|
تعداد واحد
|
قیمت واحد به ریال
|
قیمت کل به هزار ریال
|
ملاحظات
|
1 |
ساخت سوله یا دیواره سازی و کف سازی |
2000 متر مربع |
000/800/2 |
000/600/5 |
|
2 |
دیگ آبگرم فولادی 8bar-500.000kg |
2 دستگاه |
000/000/95 |
000/190 |
|
3 |
مشعل دوگانه سوز ؟ مشعل PM4KLG213 |
2 دستگاه |
000/550/48 |
100/97 |
|
4 |
مبدل لحظه ای60fr ؟ با کنترل دستی |
2 دستگاه |
000/650/25 |
300/51 |
نظرات شما عزیزان: آخــــرین مطالب
Copyright 2010 - alapay919.loxblog.com & Designer: |